Df119835

En konsertopplevelse av de sjeldne!

Med krystallglass som instrument inviteres publikum med på en helt spesiell historisk og musikalsk reise. Unikt blir det også når Leif Ove Andsnes og Marianna Shirinyan spiller duo!

Den 1.juli har Valdres sommersymfoni gleden av å invitere musikere og publikum med på en opplevelse de sent vil glemme. 

Da den amerikanske avantgarde-kopmonisten George Henry Crumb gikk bort, 92 år gammel, i 2022 la han bak seg en lang karriere preget av verk som var banebrytende både musikalsk og politisk. Verket «Black angels» med undertittelen «Thirteen Images from the Dark Land», er ansett som et av hans aller beste. Verket er skrevet som en ode eller klagesang over fremgangen i Vietnamkrigen. 

Verket er for strykekvartett, men ikke på den konvensjonelle måten en er vant til å høre to fioliner, en bratsj og en cello sammen. Verket utforsker et bredt spekter av klangfarger og er kjent for sin ukonvensjonelle instrumentering. Blant annet vil publikum få oppleve bruken av krystallglass, bassbuer og perkusjonsinstrumentet tam-tam. Festivalens kunstneriske leder, Guro Kleven Hagen, forteller at dette er et musikkstykke mange musikere drømmer om å få spille. Crumb fullførte verket en fredag den trettende i mars 1970. Verket refererer også til Schuberts «Døden og piken»-kvartetten og skjebnetallene 13 og 7. Publikum kan lytte etter lyden av «elektriske insekter» under åpnings-Threnodyen. Komponisten Robert Greenberg mener dette er symbolsk for angrepshelikoptrene som var Amerikas foretrukne hovedinstrument under krigføringen i Vietnam.

I anledning Crumbs bortgang beskriver New York Times hans personlige musikalske språk som varierende i humør - fra fredelig til marerittaktig. Crumb har vunnet både en Pulitzer-pris og en Grammy Award for beste moderne klassiske komposisjon. Med andre ord venter en musikkopplevelse utenom det vanlige. 

På samme konsert får vi også høre to verdensettertraktede pianister spille en duo sammen. Det blir en kontrast fra Crumbs dystre tematikk når Leif Ove Andsnes og Marianna Shirinyan fremfører Schuberts håpefulle Rondo i A-dur. Andsnes og Shirinyan har spilt sammen ved flere anledninger, og Andsnes har vært Shirinyans lærer og kunstneriske rådgiver. De har begge tette konsertprogram over hele verden og det blir en stor begivenhet å få oppleve dem sammen på scenen i Aurdal kyrkje denne lørdagen! 

Billetter finner du her. 

(Foto Andsnes: Gregor Hohenberg, foto Marianna: Nicolaj Lund)