VSS Jubileumspost Nettartikkel 7

Trippelt jubileum!

Guro Kleven Hagen fra Valdres er født samme år som Valdres sommersymfoni. Hun var med første gang i 2001, da var hun syv år gammel. Med unntak av ett år, har hun vært på alle sommersymfonier siden, og de siste ti årene som kunstnerisk leder av festivalen.

I april 2018 tiltrådte Guro Kleven Hagen stillingen som 1. konsertmester i Operaorkesteret som tidenes yngste. Men helt ny var ikke arbeidsplassen for hun hadde i løpet av året før prøvd ut konsertmesterplassen i operaene Tryllefløyten og Wozzeck, i balletten Mesteraften med Balanchine og i Richard Strauss orkesterverk Ein Heldenleben.

Guro er ikke kjent for å hvile på sine laurbær, så som om ikke de to nevnte posisjonene skulle være nok, har hun jevnlig hatt nasjonale og internasjonale oppdrag som solist og kammermusiker – og hun har utdannet seg til grunnskolelærer ved siden av.  – Det å ha en fast jobb å gå til, som Operaorkesteret, har vært en veldig god opplevelse. Solistlivet er spennende, men det å ha kolleger og kunne bidra på daglig basis i en større helhet, er svært berikende, sier Guro.

Valdres sommersymfoni og Guro Kleven Hagen så dagens lys samme år og på omtrent samme sted. Det var helt naturlig for henne og bli med allerede som 7-åring.

– Sommersymfonien har hatt ekstremt mye å si for meg. Den er på mange måter årsaken til det jeg gjør i dag. Det var der jeg traff Alf Richard Kraggerud for første gang, som fikk enormt mye å si for min utvikling på fiolinen. Og det var også der jeg traff andre barn som også elsket musikk, og dannet vennskap som varer den dag i dag, forteller Guro.

Guro spiller konsert med Wolfgang Plagge. Foto: Privat

– Sommersymfonien var en enorm inspirasjon hvert år, og det motiverte meg til å fortsette å øve resten av sommeren. Da jeg ble litt eldre, fikk jeg spille kammermusikk sammen med profesjonelle utøvere og prøve meg på ordentlige konserter, sier dagens kunstneriske leder.

En av de første konsertopptredene under sommersymfonien. 

– Jeg husker at jeg klarte å ta bilde av heltene mine, Henning Kraggerud, Ragnhild og Eldbjørg Hemsing og Vilde Frang. Det var stort. Jeg fikk også timer med professor Almita Vamos. Minnene fra sommersymfonien handler ikke bare om musikk.

– Sommersymfonien innebar også andre, barnlige gleder, som Soltunmysteriet.
– Et av byggene på Valdres Folkehøgskule heter Soltun. 2. eller 3. året jeg var der, oppdaget vi en mystisk trapp, som ikke begynte eller sluttet noe sted. – Vi brukte flere år med kurs på å finne ut
hvor den kom fra og hvor den egentlig endte, minnes Guro. 

Intervjuer: Hilde Holbæk-Hansen i anledning Valdres sommersymfoni 25-års jubileum. Mindre justeringer av sommersymfoniens stab, februar 2024.

Guro var tidlig ute med å opptre under festivalen.

Deltakelsen på Valdres sommersymfoni markerte en trygg og givende start for Guro. Det var et sted hvor hun kunne knytte vennskap, finne inspirasjon og utforske nye muligheter. Etterhvert som Guro vokste opp, stod priser og utmerkelser i kø, men til tross for oppdrag, konkurranser og tilbud verden over, var den unge solisten alltid å se under sommersymfonien. I 2010, i en alder av bare 16 år, stakk Guro av med 2.pris i EBU-konkurransen i Wien. 
Vi har lett i arkivet og funnet tilbake til dette intervjuet med Guro i forbindelse med sommersymfonien i 2010, som du kan lese her. 

I 2011 ble Guro ambassadør for prosjektet "Playing for a future".
Det kan dere lese mer om her. 

Trippelt jubileum i 2024! 

Spol frem til 2014. Valdres sommersymfoni, som en kombinasjon av kurs, festival og organisasjon, hadde vokst seg så stor at det ble nødvendig med ytterligere profesjonalisering. Det var på tide å gi festivalen egne ben å stå på. Valget av en kunstnerisk leder falt naturlig på Guro, som selv hadde vokst opp med kursene og etter hvert festivalen. Høsten 2014 startet Guro som kunstnerisk leder, og siden den gang har festivalen fortsatt å vokse, parallelt med kursene. Store mål ble satt, og gradvis etablerte festivalen seg både nasjonalt og internasjonalt. I dag er Valdres sommersymfoni en av Norges ledende kammermusikkfestivaler, med nasjonale og internasjonale stjerner på gjestelisten hver sommer.

Sommeren 2024 er det derfor duket for et trippelt jubileum. Ikke bare deler sommersymfonien sin tredevte bursdag med Guro, men det er også ti-års jubileum for Guros gode ledelse av festivalen. 

Den symbiotiske relasjonen med kursene gjør at Valdres sommersymfoni fortsatt kan tilby noe helt unikt til de unge deltakerne. Fra dag én på kursene får deltakerne konsertopplevelser på øverste nivå. År etter år har vi sett de unge komme tilbake med stjerner i øynene etter åpningskonserten, klare for en uke med undervisning av de fremste pedagogene, samt felles inspirasjon og spilleglede sammen med likesinnede jevnaldrende. Guros deltakelse i denne reisen har vært langt fra ubetydelig.

I tillegg til å holde regien i kulissene, er Guro også en av de faste musikerne som festivalpublikummet får oppleve under festivalen, og jubileumsåret 2024 er selvsagt intet unntak. 

(Intervjuer første del: Hilde Holbæk-Hansen i anledning Valdres sommersymfoni 25-års jubileum. Om årets jubileum av sommersymfoniens stab, februar 2024. Foto: Tom Henning Bratlie)