VSS Jubileumspost Nettartikkel 9

Maria Ose

Fløytisten Maria Ose deltok første gang på Valdres sommersymfoni i 2013. Siden har det bare fortsatt. Maria hører til den yngre generasjonen norske musikktalenter. Allerede før første kurs i Valdres var hun tatt opp i talentutviklingsprogrammet på Barratt Due musikkinstitutt, der unge musikere fra hele landet stilte på tretten samlinger i året. Maria har studert ved Norges musikkhøgskole, tar nå master i München ved Hochschule für Musik und Theater.


– Det viktigste for meg med sommersymfonien er all den orkestererfaringen man får der. Ikke bare repertoar og spilleteknikk, men også hvordan man spiller i et orkester, hvordan man oppfører og tilpasser seg. – Å treffe, og spille med, vanvittig gode musikere – som faktisk ikke var eldre enn meg selv, har vært en stor inspirasjon for meg. Drømmen er å få spille i et symfoniorkester, men den konkurransen er jo hard for oss blåsere. Min lærer på kurset har vært
Randi Krogvold Lundqvist.

I Valdres har hun funnet mange nye venner. – Jeg kom inn i et miljø med folk jeg treffer igjen i andre sammenhenger – ikke bare på sommersymfonien. Mine nærmeste kursvenner har vært Ingeborg Amundsen på klarinett, Emilie Ravn Jensen på horn og Runa Eid Hermansen på trombone.

 – Vi over atten får bo på hotellet, og noe av det hyggeligste jeg vet er å sitte i en krok ute på altanen en sommerkveld og bare prate med folk, ofte noen jeg ikke vanligvis snakker med ellers. Vi går liksom inn i en «Valdresboble» på sommersymfonien. Et veldig fint miljø, sier Maria. Hun begynte å spille på kulturskolen på Sandane og kom etter ett år inn i skolekorpset, som jo er en vanlig «karrierevei» for blåsere. 

I 2019 ble Maria og søsteren Ingrid tatt opp i talentprogrammet Papillon, hvor hun deltok på festivalen i både 2019 og 2020.

Her kan dere lese et intervju med søstrene fra det første året som Papillondeltakere i 2019.

Å delta på sommersymfonien var kanskje også ekstra betydningsfullt for Ose-søstrene som hadde Hemsing-søstrene som sine store forbilder. Maria har nå, i likhet med både Eldbjørg og Ragnhild, allerede rukket å gjøre hele "sommersymfoni-reisen".

Hun har gått fra å være deltaker på kursene, til å stå side om side med etablerte musikere på festivalscenen gjennom Papillonprogrammet, for deretter å, i 2022, bli invitert tilbake til festivalen som profesjonell festivalartist. Kanskje vil hun en dag også vende tilbake som pedagog for nye generasjoner.

Under tiden som papillondeltakere fikk søstrene kunnskap og erfaring med festivalarrangering.  

Våren 2020 startet søstrene opp sin egen kammermusikkfestival Ose Kammerspel på hjemstedet Sandane. Festivalen har vært drevet med stor suksess og så langt inkluderer festivalen navn som Henning Kraggerud, Christian Ihle Hadland, Håvard Gimse, Andreas Brantelid, Eric Lu, Opus13 stringquartet og forfattar Jostein Gaarder.

Foto: Vedvik Photography

Ose Kammerspel - Foto: Vedvik Photography

Alle andre foto: Tom Henning Bratlie for Valdres sommersymfoni

Intervjuer førte del: Hilde Holbæk-Hansen i anledning Valdres sommersymfoni 25-års jubileum. Siste del av sommersymfoniens stab, februar 2024.