VSS Jubileumspost Nettartikkel 8

Langpendleren

Miriam Helms Ålien kom til Valdres sommersymfoni første gang som 11-åring. Lite ante hun da at sommerkurset kom til å få helt avgjørende betydning for hennes fremtid.

Miriam er født i Alta. Våren før hun første gang var i Valdres bodde hun sammen med familien på Filippinene der foreldrene var misjonærer. Før Filippinene hadde de alle vært på Hawaii, og begge steder var Miriam nødt til å klare seg tilnærmet uten fiolinlærer. Men iveren på øverommet var det ikke noe i veien med. Tidlig var hun derfor nødt til å være sin egen lærer, og resultatet
ble en svært engasjert utøver. På kulturskolen i Alta fant Miriam en brosjyre om Valdres sommersymfoni og søkte, og kom med. Mange var de som lurte på om det var for sent å endre hjemmelagde vaner. Men Alf Richard Kraggerud så både talent og vilje, og ville gi henne en sjanse.

Miriam spiller på åpningskonserten for kurs og festival som solist med Norsk Ungdomssymfoniorkester i 2011.

– Da vi flyttet hjem til Alta et halvt år senere fikk jeg begynne hos Alf Richard på Barratt Due. Jeg reiste ned en til to ganger i måneden og fikk bo hos venner av mine foreldre, forteller hun. I løpet av ungdomsskoleårene ble oppholdene i Oslo stadig lengre. Skolen var veldig forståelsesfull for alt fraværet, kanskje fordi hun gjorde det godt faglig, men da Miriam skulle over på videregående, ble hun anbefalt å gjøre det som privatist.
– Jeg tok ti eksamener på to år, samtidig som jeg tok en bachelor på Barratt Due. Etter det har jeg studert i Berlin og München og ved Kronberg Academy i Tyskland. 

Miriam spiller konsert med Dora Schwarzberg og Gunnar Flagstad under Valdres sommersymfoni, 2012

Miriam studerte med Ana Chumachenco og Tabea Zimmermann som en del av “Young Soloist - Further Masters”-programmet ved Kronberg Academy, etter å ha avsluttet både Konzertexamen og en Master i Ny Musikk (med høyeste karakter) ved Musikkhøyskolen i München. Nylig avsluttet hun også en Solo/Konsertmester-Master ved ved Hochschule für Musik "Hanns Eisler" i Berlin, etter mange år tidligere å ha gått på Barratt Due Musikkinstitutt med Alf Richard Kraggerud og Stephan Barratt-Due som lærere.

Miriam har i dag spilleoppdrag verden rundt. I løpet av de siste årene har hun hatt solo- og kammermusikkoppdrag i Argentina, Ungarn, Sveits, Israel, Tyskland, Frankrike og Norge. Underveis har hun også rukket en tur til Uganda; hun er arvelig belastet hva angår kristent hjelpearbeid. – Jeg syns det er viktig å «være mest mulig menneske». Som musiker ønsker vi også å gjøre verden til et bedre sted. I tillegg får jeg god bruk for erfaringene slike prosjekt gir meg i tolkningen av musikken.

Miriam har blitt invitert til å spille i bl.a. Wigmore Hall, Berlin Konzerthaus, KKL Luzern, Louvre-auditoriet (Paris), Tel Aviv Opera og Den Norske Opera, i tillegg til gjentatte opptredener på norsk og internasjonal TV og radio. Siden 2019 er hun initiativtaker og kunstnerisk leder for den internasjonale kammermusikkfestivalen FESTIVALTA - Finnmarks Kammermusikkfestival, som ble gjennomført til strålende kritikker både i februar 2020 og i 2021.

Intervjuer: Hilde Holbæk-Hansen i anledning Valdres sommersymfoni 25-års jubileum. Mindre justeringer av sommersymfoniens stab, februar 2024.