VSS Jubileumspost Nettartikkel 6

CELLISTEN

– Kurs var for meg en naturlig del av sommeren, forklarer Frida. Jeg har deltatt på i alt ni sommersymfonier, den første var i 1998, det samme året som jeg begynte på Unge Talenter på Barratt Due.

Det var på Valdres sommersymfoni hun først traff sin store helt, Aage Kvalbein. Frida Fredrikke fortsatte å studere med ham helt til hun begynte på bachelorstudiet på Norges musikkhøgskole. Hun blir varm i blikket når hun nevner Aage. Han var hennes lærer på alle kursene, men i tillegg spilte hun med Oleg Kogan, Torfinn Hoffart og Tove Sinding-Larsen.

Torfinn Hoffart underviser Frida under hennes første deltakelse på sommersymfonien i 1998. Foto: Privat. 

– Sommersymfonien var med på å redde min musikkarriere. Den intense undervisningen – både individuell undervisning, kammer- og orkesterøvelser hver dag – ga utrolig stort utbytte. Også det sosiale var viktig; som barn var det ikke veldig lett å være cellist i Horten. Jeg gikk for å være «spesiell», og følte meg alene. Å møte så mange med felles interesser, var en åpenbaring.

– Jeg koste meg fra dag én og fikk mange nye venner, spesielt Ragnhild Hemsing; vi spilte trio sammen i mange år. Vi to hadde en litt sær vane: I pausene pleide vi å forsyne oss med fruktte med uhorvelig mye sukker. Vi må ha vært «høye» på sukker hele tiden, ler Frida Fredrikke.

Trio Brio øver under sommersymfonien i 2001. 
Andrè, Ragnhild og Frida med støtte fra Marina og Aage. 

Da hun startet studiene på NMH, mente Aage at tiden var inne for lærerskifte, så da begynte hun hos Truls Mørk. 2. året tok hun som utvekslingsstudent i Köln, der hun spilte med Frans Helmerson. Frida Fredrikke påbegynte en Master på Royal College i London, men så fikk hun plass på Kungliga Musikhögskolan, Edsberg i Stockholm og flyttet dit. – Der fikk jeg Torleif Thedéen som lærer. Det var mitt livs lykkeligste valg. Jeg har vært utrolig heldig med lærerne mine, sier Frida Fredrikke entusiastisk.

Etter Edsberg-studiene fikk hun stilling som solocellist i Stockholms-operaen, men takket for seg etter et halvt år.– Det var et tøft valg, men jeg ville være fri. Jeg fikk panikk når folk gratulerte meg
med fast jobb i 40 år fremover. – Det var et riktig valg å slutte, sier hun bestemt. Det ser ikke ut til at Frida Fredrikke blir arbeidsledig med det første. Hun har hatt vikariater som solocellist i så
vel Oslo-Filharmonien som Bergen Filharmoniske Orkester samt Kringkastingsorkesteret KORK.
Hun er fast medlem av Ensemble Allegria og underviser på Musikk på Majorstuen, i tillegg til frilansoppdrag og skolekonserter. Litt knoppskyting er det også blitt – Frida Fredrikke har startet sitt eget sommerkurs under Stavern Kammermusikkfestival.

Frida har fortsatt å gjeste sommersymfonien flere ganger som profesjonell musiker. Hun er ettertraktet både som festivalartist og som en populær pedagog på kursene for den neste generasjonen unge cellister. Sistnevnte rolle har hun også under årets sommersymfoni og vi gleder oss til å ønske Frida velkommen tilbake til Valdres i sommer!  

Intervjuer: Hilde Holbæk-Hansen i anledning Valdres sommersymfoni 25-års jubileum. Mindre justeringer av sommersymfoniens stab, februar 2024.