Peter Friis Johansson

Festivalutøver, klaver
Peter Friis Johansson Urban Jörén

Peter Friis Johansson er en av Skandinavias mest etterspurte pianister. Hans musikalske reise begynte med kulturskolen i Stockholm som niåring. Deretter fortsatte utdannelsen ved Edsberg Musikinstitut, Kungliga Musikhögskolan og Accademia de Musica Santa Cecila i Bergamo. Han studerte med professorene Anders Kilström og Mats Widlund, utenfor skolene hadde han også Konstantin Bogino som sin mentor. Han var en aktiv student. Sammen med Jakob Koranyi spilte han inn et album som ble utpekt til årets skive av tidsskriftet MusicWeb International. I 2009 ble Peter utnevnt til Sveriges Radios P2:artist og sammen med klarinettisten Emil Jonason gjennomførte han samme år en europeisk lanseringsturné med konserter i blant annet Musikverein og Concertgebouw. I 2012 ble Peter rammet av en skade og måtte sette karrieren på pause. Det internasjonale comeback'et skjedde ved ’Alaska International Piano-e-Competition 2014’, en av USAs største pianokonkurranser hvor han reiste hjem med flere priser.

Siden 2015 har Peter fremført sykluser med Franz Schuberts pianosonater over hele verden og i 2022 slippes første av fem album som kommer til å omfatte hele syklusen. Han har urfremført pianokonserter av Sven-David Sandström og Andrea Tarrodi med GSO og Stockholmsfilharmonien. I 2020 urfremførte Peter Laura Netzels pianokonsert med Norrköpings Symfoniorkester.

Ved siden av sin karriere som pianist er Peter aktiv som pedagog og entreprenør. Han er grunnlegger og kunstnerisk leder for Järna Festival Academy, Sveriges største kammermusikkfestival. Siden 2017 har Peter vært musikksjef i Giresta Kyrkas Musikstiftelse som arrangerer konserter og deler ut stipender til unge musikere. Siden 2019 har han også vært kunstnerisk leder for Kammaren, en av Sveriges største kammermusikkforeninger.

Som lærer har Peter vært aktiv ved Musikkhøgskolen i Västerås siden 2015. Han gir også jevnlig mesterklasser ved andre høgskoler og har en rekke fremgangsrike privatelever.

Spiller på følgende konserter

Åpningskonsert: Valdres sommersymfoni 30 år!
21. juni kl 18:00 / Valdres folkemuseum - utescenen
Nachspiel med filmkveld
21. juni kl 21:30 / Scandic Valdres
Let’s play!
22. juni kl 20:00 / Valdres folkehøgskole
Every Minute Opens Doors
23. juni kl 20:00 / Ulnes kirke
Avslutningskonsert: Voyage
25. juni kl 19:00 / Aurdal kirke