Emil Jonason

Festivalutøver, klarinett
Emiljonason Clarinetfingers

Emil Jonason (f. 1983) er født og oppvokst i Värmdö utenfor Stockholm. Han begynte å spille klarinett ved den kommunale musikkskolen da han var 10 år gammel - et instrument som hadde den korteste ventelisten. Med en far som var amatør jazzklarinettist, lyttet han tidlig til verdenskjente navn som Benny Goodman, Sidney Bechet, Kenny Davern og spesielt den legendariske Artie Shaw.

Etter noen år begynte han i musikkskolens jazzensemble og lærte seg snart å improvisere, samtidig som han begynte å oppdage den klassiske musikken. I løpet av gymnasietiden på Södra Latins yrkesmusikerlinje spilte han samtidig i symfoniorkester/storband og kammermusikk/jazzensemble. Han turnerte samtidig i Sverige, Polen og Tsjekkia med ulike klezmer/balkan-grupper.

Da han var 17 år gammel, ble han tatt opp ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, og har siden studert under Hermann Stefánsson, Martin Fröst, Kjell-Inge Stevensson og Yehuda Gilad. Han vant Solofonikonkurransen i Helsingborg da han var 21 år gammel, fremførte Nielsens klarinettkonsert med Helsingborgs Symfoniorkester og spilte på sin diplomkonsert i 2008 John Coriglianos klarinettkonsert sammen med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

I sesongen 2009/10 ble han utnevnt til Rising Star av European Concert Hall Organisation, noe som førte til invitasjoner fra store scener i Europa som Amsterdam Concertgebouw, Wien Musikverein, Cité de la Musique i Paris, Hamburg Laeiszhalle, L'Auditori i Barcelona med flere. Samtidig turnerte han med pianisten Peter Friis Johansson, en venn siden gymnasietiden, og de har spilt konserter sammen hundrevis av ganger gjennom årene.

Ved Nobels fredsprisutdeling i 2012 spilte Emil som solist på direktesendt TV over hele verden, og året etter ble han invitert av dirigenten Marin Alsop til den prestisjetunge Cabrillo Festival of Contemporary Music i USA. Samme høst urfremførte han Christian Lindbergs klarinettkonsert "Herr Grönstedts Underliga Drömmar" sammen med Göteborgs Symfoniker, et verk som Emil deretter har spilt over hele Sverige, Tyskland, Storbritannia, Finland, Latvia og også spilt inn på plate (BIS Records).

Emil har blitt beskrevet i svensk, europeisk og amerikansk presse som "Klarinettens unge Malmsteen", "Ha en rockstjärnes attityd", "Höjden av vad man kan få ut av en klarinett" og som "En magisk romfart fra begynnelsen til slutten." Han har spilt som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker, Musica Vitae, Düsseldorfer Symphoniker, Weimar Staatskapelle, Cabrillo Festival Orchestra i USA, Symfonieorkest Vlaanderen og mange flere i Sverige og internasjonalt.

I 2019 vant Emil den internasjonale konkurransen Kaleidoscope International Vocal and Instrumental Competition i Los Angeles, USA. Av over 1 600 søkere fra hele verden ble Emil valgt ut til å spille Emmy Lindströms klarinettkonsert i finalen, og vant deretter konkurransen. Han var den eneste klarinettisten, og Emmy's konsert var det eneste moderne musikkverket som ble valgt ut til finalen.

Emil jobber også som klarinettlærer ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt ved Musikk og Operahøgskolen ved Mälardalens Høgskola i Västernorrland.

Spiller på følgende konserter

Forspill: Brunch med Bruch
21. juni kl 13:00 / Noraker Gård
Informasjon
Utsolgt
Nachspiel med filmkveld
21. juni kl 21:30 / Scandic Valdres
Smakebiter
22. juni kl 12:00 / Briskebyen
Let’s play!
22. juni kl 20:00 / Valdres folkehøgskole
Every Minute Opens Doors
23. juni kl 20:00 / Ulnes kirke
Historien om en soldat
24. juni kl 15:00 / Bok Rom, Vang