Daria van den Bercken

Festivalutøver, klaver
Daria Van Den Bercken 1 © Sophia Van Den Hoek

Feiret for den friske måten hun bringer pianomusikk til live på, blir den nederlandsk-russiske pianisten Daria van den Bercken ansett som 'et forbilde for fremtidens musikere'.

Hennes lidenskap er å aktivt nå så mange mennesker som mulig, lokke både klassiske musikkelskere og nye publikummere alike. Som Artist-in-residence med Los Angeles Chamber Orchestra i 2016, presenterte hun alle aspekter av hennes vellykkede tilnærming, både i solokonserter og konsertopptredener, og også i utdannings- og sosiale tiltak.

Darias Handel- og Mozart-innspillinger for Sony Classical International fikk pressen til å synge hennes pris for hennes 'blanding av glede og letthet', 'musikalske hengivenhet og en upåklagelig virtuositet.' 'Ved å tillate uttrykksfri frihet og poetisk følelsesmessighet', kunne Daria 'holde nøklene til Mozarts musikk i sine hender.'

I 2017 lansertechun sin etterlengtede tredje innspilling for Sony, konseptualisert med en innovativ audiovisuell erklæring om musikken til Scarlatti.

Daria utforsker hele spekteret av pianorepertoaret, som solist i konsertsaler og store festivaler og gjennom hennes lidenskapelige engasjement for kammermusikk. I sine innspillinger og personlige initiativer liker hun å kaste lys på spesifikke komponister og samarbeide med kunstnere innen andre felt, noe hun betrakter som lignende å spille kammermusikk, i å oppdage nye innsikter sammen.

Orkestrale samarbeid I 2017 gjorde Daria sin debut med Orchestre Philharmonique de Radio France og Ton Koopman og nylig med Seoul Philharmonic Orchestra og Stefan Asbury, Guanajuato Symphony Orchestra og Roberto Beltran-Zavala, og med North Netherlands Symphony Orchestra og Arvo Volmer. Tidligere opptredener inkluderer Rotterdam Philharmonic Orchestra og dirigentene Yannick Nézet-Séguin, Shi-Yeon Sung og JoAnn Falletta, Arnhem Philharmonic Orchestra og Christoph Poppen, og med Radio Philharmonic Orchestra dirigert av Jun Märkl.

Et av Darias nyeste prosjekter fokuserer på spesifikke aspekter ved Mozarts musikk, sett i en større konsertperspektiv. Hun får publikum til å sette pris på at vi møter universelle aspekter ved Mozarts musikk i våre daglige liv også. I 2016-17 turnerte Keys to Mozart-programmet om "Eleganse" vellykket med South Netherlands Philharmonic Orchestra og dirigent Jonathon Heyward.

Som konsertpianist har Daria gjort hyppige opptredener ved Amsterdam Concertgebouw, og nylig debutert ved Baroque Unwrapped i Kings Place og It’s all about Piano Festival i London, New Ross Piano Festival i Irland, Baroque Conversations-serien i Zipper Hall i Los Angeles, Istanbul Music Festival og Konzerthaus Vienna.

I 2017 utviklet Daria sammen med pianisten Frank Braley et to-piano-program ved Muziekgebouw aan 't IJ i Amsterdam. Med filmens kombinerte kreative krefter, nye komposisjoner, scenografi og bidrag fra en filosof, utforsket prosjektet "Lekfullhet", et annet nøkkelaspekt av Mozarts musikk.

Daria studerte ved Indiana University Jacobs School of Music med Menahem Pressler og Leonard Hokanson og ved Amsterdam Conservatory med Mila Baslawskaja og Naum Grubert. Hun vant Dutch Classical Talent Award i 2006 og 2008, både som solist og som kammermusiker, og den prestisjetunge Amsterdam Prize i 2012, og har vært med i en ukentlig serie om klassisk musikk på nederlandsk primetime-TV. Daria er en Steinway Artist.

Keys to Music Foundation I 2016 grunnla Daria Keys to Music Foundation, omfavnet verden utenfor hennes eget felt av musikalsk ekspertise som inspirasjon for fremtidige prosjekter. Universiteter, selskaper og internasjonale scener har omfavnet hennes Talk & Play-program om å åpne opp og lytte uten fordommer. Hennes TED-talk "Hvorfor jeg tar pianoet på veien ... og i luften" ble anerkjent av det globale TED-samfunnet som 'En av de kraftigste ideene i 2014', og nådde nær en million seere.

 

 

Foto: Sophia van den Hoek

Spiller på følgende konserter

Forspill: Brunch med Bruch
21. juni kl 13:00 / Noraker Gård
Nachspiel med filmkveld
21. juni kl 21:30 / Scandic Valdres
Smakebiter
22. juni kl 12:00 / Briskebyen
Mennesket og naturen
23. juni kl 15:00 / Revling Gård
Avslutningskonsert: Voyage
25. juni kl 19:00 / Aurdal kirke