Leif Ove Andsnes

Festivalutøver, klaver
Leif Ove Andsnes (C) Gregor Hohenberg

New York Times omtaler Leif Ove Andsnes som “en pianist med fornem eleganse, kraft og innsikt”, og Wall Street Journal kaller ham “en av de mest begavede musikerne i sin generasjon.” Den berømte norske pianisten har vunnet høy internasjonal anerkjennelse for sine fortolkninger og fremragende teknikk. Han gir konserter i verdens beste konsertsaler og med de fremste orkestre, både med klaverkonserter og solo-recitals. Som ivrig kammermusiker har han grunnlagt Rosendal kammermusikkfestival, som i år skal feire Beethoven over fire dager med konserter og foredrag, hvor mer enn 20 gjesteartister skal opptre.

Andsnes åpnet sesongen 2019/20 ved å ta opp igjen et populært verk fra begynnelsen av sin karriere, som han ikke har fremført så mye i løpet av det siste tiåret. Griegs klaverkonsert var hovedverket i et program med Concerto Copenhagen, i byen der konserten hadde sin urfremførelse for 150 år siden. Konserten var også på turné med Oslo-Filharmonien og i åpningsprogrammet for hans sesong som residerende artist med Göteborgs Symfoniker. Deretter reiste Andsnes videre til USA for igjen å fremføre Grieg, først med Chicago Symphony Orchestra og Riccardo Muti, etterfulgt av opptredener i både Boston og New Yorks Carnegie Hall med Andris Nelsons og Boston Symphony Orchestras. Ytterligere forestillinger denne sesongen inkluderer konserter med NDR Elbphilharmonie og Alan Gilbert, St. Petersburg Philharmonic og Yuri Temirkanov, samt turne i Sør-Korea og Kina med Edward Gardner og Bergen Philharmonic.

Etter suksessen med samarbeidet ”Beethoven Journey”, gikk Andsnes og Mahler Chamber Orchestra nok en gang sammen for å starte et nytt, større, flerårig prosjekt med tittelen “Mozart Momentum 1785/86,” hvor de vil utforske en av de mest kreative og særegne periodene av komponistens karriere. Denne sesongen turnerer de over hele Europa og spiller inn Mozarts Piano Concertos Nos. 20-22 sammen med kammermusikk, live på Prague Spring Festival, for høstutgivelse på Sony Classical. Andsnes fremfører også Mozart sammen med Berlin Philharmonic, San Francisco Symphony, St. Paul Chamber Orchestra, Oslo-Filharmonien og Göteborgs Symfoniker.

I recitalen er Andsnes sammen med sin faste partner, barytonen Matthias Goerne, for en all-Schumann lieder-kveld på Milanos La Scala, og han legger ut på en europeisk solo-recitalturné med et nytt program som består av Dvořáks sjeldnere spilte Poetic Tone Poems, Op. 85, Bartóks Three Burlesques Op. 8 og Schumanns Carnaval, Op. 9. Turneen inkluderer Gøteborg, Wien, København, Amsterdam, Lisboa og Londons Wigmore Hall.

Leif Ove Andsnes har platekontrakt med Sony Classical. Hans tidligere diskografi omfatter mer enn 30 plater for EMI Classics – solo-, kammer- og konsertutgivelser hvorav flere er bestselgere – som spenner over et repertoar fra Bach-tiden og frem til i dag. Han har blitt nominert til elleve Grammy-priser og vunnet mange internasjonale priser, inkludert seks Gramophone Awards. Nylige utgivelser inkluderer både Billboards mestselgende Sibelius og Chopin: Ballades & Nocturnes (Sony Classical), Stravinsky: The Rite of Spring & andre verker for klaverduo, med Marc-André Hamelin (Hyperion) og Schumann: Liederkreis & Kernerlieder, med Matthias Goerne (Harmonia Mundi).

Andsnes er også utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden og ble i 2007 tildelt den prestisjetunge Peer Gynt-prisen. Han har blitt tildelt Royal Philharmonic Societys Instrumentalist Award og Gilmore Artist Award, blitt innført i Gramophone Hall of Fame i juli 2013, og blitt utnevnt til æresdoktor ved Juilliard School of Music i 2016 og til æresdoktor ved Universitet i Bergen i 2017. Som følge av hans suksess, kåret Vanity Fair i 2005 Andsnes til en av de “beste av de beste”.

Leif Ove Andsnes ble født i Karmøy i 1970 og studerte ved Bergen Musikkonservatorium under den anerkjente tsjekkiske professoren Jirí Hlinka. Han har også mottatt uvurderlige råd fra den belgiske klaverpedagogen Jacques de Tiège, som i likhet med Hlinka har hatt stor innflytelse på hans musikalske stil og filosofi. Han er for tiden kunstnerisk rådgiver for Prof. Jirí Hlinka Klaverakademi i Bergen, hvor han gir årlige mesterklasser for tilreisende studenter. Andsnes er bosatt i Bergen med sin samboer og deres tre barn.