Berit Cardas

Festivalutøver, fiolin
Berit Cardas

Berit Cardas er en etterspurt dirigent, fiolinist og bratsjist. 

Ved siden av en å ha en lang merittliste som solist og kammermusiker, er hun er også en allsidig pedagog, foreleser og dirigent. 

Cardas har studert ved Østlandets Musikkonservatorium, Hochschule für Musik und Theater i Hannover, Tyskland og University of Minnesota i Minneapolis, USA. Hun har også tatt dirigentstudier ved Norges Musikkhøgskole og Universitetet i Stavanger.

Hun har en stor pedagogisk interesse og underviser og gir mesterklasser i fiolin, bratsj og kammermusikk, i tillegg større forprosjekter for skolebarn. I senere tid har hun også jobbet med orkesterledelse og hun har allerede fått dirigere Kork, BFO og OFO. Denne sesongen står bl.a. Luftforsvarets musikkorps, Aktisk Filharmoni og Oslo Filharmonien i kalenderen.

Hun var med å starte Vertavokvartetten i 1984 og har sammen med denne kvartetten holdt over 2500 konserter. Cardas har tidligere vunnet Spellemannsprisen og Diapason d’or, 1. pris i Nordisk Kammermusikkonkurranse, 1. pris, publikumspris og radiolytternes pris i Melbourne International Chambermusic Competition. Kammermusikken står henne absolutt nærmest, men hun har også vært solist med alle de norske symfoniorkestrene og har hatt fine opplevelser som konsertmester i TSO og KORK.

Et armbrudd på 80-tallet ble et viktig vendepunkt for Berit Cardas, for da ga hun seg i kast med teaterstudier. Tross gode år på musikkhøyskoler i Hannover, Tyskland og Minneapolis, USA, er det ingen ting som har gitt henne nyttigere kunnskap og trening. Og teatret, sammen med kammermusikken har formet henne til den musikeren hun er i dag. Cardas har også holdt foredrag om barns opplevelse av musikk og samspill, og den livsviktige verdien av musikkglede (erfaring-forventning-gjenkjennelse), bl.a. under Music Learning Live Asia i Singapore. Og hun holder også foredrag for bedrifter om samarbeid og motivasjon, det siste for Oslopolitiet.

Ellers er hun med sine teaterferdigheter en etterspurt workshopleder med sin enestående innfallsvinkel i kammermusikkundervisningen.

Berit Cardas  spiller på en Lorenzo Storioni på generøst utlån fra Dextra Musica.