Maria Ose

Festivalutøver, fløyte
Maria Ose

Maria (f. 1998) kommer fra Sandane i Sogn og Fjordane. Hun har vokst opp i Gloppen kulturskule der hun begynte med John Rune Ødven som lærer, og ble i 2013 tatt ut til det nasjonale talentprogrammet Barratt Due Unge Talenter i Oslo med professor ved NMH og alt. solofløytist i Oslo-Filharmonien Tom Ottar Andreassen og Randi Krogvold Lundqvist som lærere. I 2017 starta hun sine studier ved Norges Musikkhøyskole, før hun etter to år reiste til Tyskland og fortsatte hos prof. Andrea Lieberknecht på Hochschule for Musikk und Teater i München. Maria har hatt permisjon fra studiene sine i München fra januar til oktober 2021 for å sitte som solofløytist i Trondheim Symfoniorkester, men er nå tilbake i Tyskland for å fullføre sin bachelor der.

Maria har vunnet en rekke prøvespill, m.a. flere ganger til talentorkesteret Ung Filharmoni, der hun spilte solofløyte med Oslo-Filharmonien, og talentsatsingen til Valdres Sommersymfoni der hun  var Papillonmusiker i 2019 og 2020. Ho har også representert Norge i Lions European Music Competition, der hun deltok i finalen sammen med de andre førsteprisvinnerne fra 17 europeiske land. Maria har også spilt på mesterklasser med noen av de mest anerkjente fløytistene i verda, som William Bennet, Philippe Bernold og Denis Bouriakov. Dirigenter hun har spilt med inkluderer Vasily Petrenko, Christian Vasquez, Joshua Weilerstein og James Gaffigan.

Som 15-åring var Maria solist med Kringkastingsorkesteret sammen med fløytist og tvillingsøster Ingrid, og duoen har senere vært solister ved flere anledninger. I 2021 er Maria solist både med Arktisk Filharmoni, Kristiansand Symfoniorkester og Stavanger Symfoniorkester.

Maria er en dedikert kammermusiker og har spelt med flere store navn som Elise Båtnes, Guro Kleven Hagen, Håvard Gimse og Fransisco Lopez. Ho er aktiv på kammermusikkfestivelar og konsertserier, som Stavanger Kammermusikkfestival, Arctic Chamber Music Festival, Resonans konsertserie, Aulaseriene - der hun fikk gleden av å spille på åpningskonserten - og startet våren 2020 opp sin egen årlige festival i Sandane, Ose Kammerspel, saman med Ingrid. Festivalen inkluderer navn som Henning Kraggerud, Christian Ihle Hadland, Andreas Brantelid, Sandra Lied Haga, Eric Lu og Jostein Gaarder.