Daniel Rowland

Festivalutøver, fiolin
Daniel Rowland Ref 2187 Please Credit Marco Borggreve

Fiolinist Daniel Rowlands spill har blitt omtalt som "fantastisk, henrivende i sin finesse" av The Guardian, som "både nakent og høyst virtuost" av NRC Handelsblad, mens The Herald lovpriste hans "forbløffende klang og unike intensitet".

Daniel har etablert seg selv på den internasjonale scenen som en allsidig, karismatisk og eventyrlysten utøver med et bredt repertoar. I senere sesonger har Daniel spilt med orkestre over hele verden, fra Tromsø til Cape Town, og et repertoar som spenner fra Beethoven og Brahms til Elgar, Berg, Korngold, Weinberg, Prokoffiev og Schnittke og har jobbet med ledende dirigenter som Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Francois Xavier Roth, Lawrence Foster, Anthony Hermus, Rossen Milanov og Andrey Boreiko.

Han elsker å løfte frem samtidige komponister og fremfører hyppig konserter av Vasks, Lindberg, Glass, Saariaho og Van der Aa. I 2017 urfremførte han Isidora Zebeljans fiolinkonsert „Three Curious Loves“ og ga i 2020 ut albumet "Distant Light" på Challenge Records med fiolinkonserter av Peteris Vasks, spilt inn live ved Stiftfestival 2019 med komponisten til stede. ("En vakker hyllest til Vasks - rik på spenning og magi" - NRC Handelsblad)

Som pasjonert kammermusiker har Daniel spilt med musikere og artister fra et bredt spekter av uttrykk og sjangre; Ivry Gitlis, Heinz Holliger, Gilles Apap, Anna Fedorova, Alexander Lonquich, Nino Gvetadze, Michael Collins, Nicolas Daniel, Vladimir Mendelssohn, Lars Vogt, Alberto Mesirca, Willard White og Elvis Costello. Han er en hyppig gjest ved internasjonale kammermusikkfestivaler som Kuhmo, Stellenbosch, Risor, Sonoro, Rio de Janeiro, Chiemgau og Osnabrück. Daniel er en del av en kritikerrost duo med pianist Natacha Kudritskaya, “et perfekt partnerskap" i følge BBC Music Magazine, og med cellist Maja Bogdanovic, hvis seneste utgivelse „Pas de deux“ (Challenge Records) inkluderte fem verdenpremierer og ble beskrevet som "et magisk møte mellom fiolin og cello" av NRC Handelsblad. Han er også medlem i den nyskapende Tango Quintet med Macello Nisinman (bandoneon og komposisjon).

I 2005 initierte Daniel Stift International Music Festival i Nederland hvor han vokste opp. Han var leder for Brodsky-kvartetten i 12 år som turnerte verden rundt og spilte inn en rekke album, blant annet den kritikerroste Sjostakovitsj-syklusen. Han underviser i dag ved The Royal College of Music i London.

Daniel ble født i London og begynte å ta fiolintimer i Enschede da hans foreldre flyttet til Twente i Nederland. Han studerte med Jan Repko, Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman og Igor Oistrakh. Møtet med Ivry Gitlis i 1995 hadde stor betydning og førte til undervisning i Paris, og senere musikalske samarbeid. Daniel vant førsteprisen ved 1995 Oskar Back-konkurransen ved Concertgebouw i Amsterdam og Brahms Prize i Baden-Baden.