Martti Rousi

Cello // 2. periode
Rousi

Martti Rousi er en av de ledende cellistene i sin generasjon. Han er internasjonalt kjent både som solist og pedagog. Etter å ha spilt piano i 2 år begynte Martti Rousi sine cellostudier inspirert av den sterke finske celloskolen. Hans tidlige lærere var Timo Hanhinen og Seppo Kimanen. I 1979 flyttet han til Sibelius-akademiet for å fortsette studiene hos prof. Arto Noras. Som 21-åring vant han førsteprisen i Turku cellokonkurranse og ble invitert som solist av alle store finske symfoniorkestre. I 1985 mottok han Fulbright-stipend for å studere med prof Janos Starker ved Indiana University og vant den årlige cellokonkurransen der. Mellom 1977 og 1983 hadde han jevnlig mesterklasser med William Pleeth og Valter Deshpalj og tok privattimer med Natalia Gutman.

I 1986 vant Rousi sølvmedaljen ved VIII Tchaikovsky-konkurransen i Moskva. Siden det har han opptrådt med ledende skandinaviske og europeiske orkestre som Helsinki, Stockholm og Oslo Radiosymfonier, Copenhagen Philharmonic, CBSO i Birmingham, Mariinsky orchestra, Moskva symfoni, polske og ungarske nasjonale orkestre, Statsphilharmonie Rheinland-Pfaltz, Shanghai og Johannesburg Philharmonic. med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Valeri Gergiev, Okko Kamu, Osmo Vänskä, Sakari Oramo, Olli Mustonen, Ari Rasilainen, Leif Segerstam, Emmanuel Krivine, Bernhart Klee, Joseph Swensen og Muhai Tang. 

I løpet av 1990-tallet spilte Rousi i pianotrio med fiolinisten Leonidas Kavakos og pianisten Peter Nagy, og fremførte også Beethoven trippel- og Brahms dobbeltkonserter. Han har spilt med pianister som Olli Mustonen, Kathryn Stott, Henri Sigfridsson, Laura Mikkola, Massimo Somenzi og Juhani Lagerspetz. Han er også invitert til mange ledende kammermusikkfestivaler over hele verden. Mellom 1993 og 2009 var Rousi kunstnerisk leder for Turku musikkfestival, i løpet av årene hans dukket mange legendariske artister som Svjatoslav Richter, Yehudi Menuhin, Vladimir Azkenazy, Valeri Gergiev og Lang Lang opp der. I 2010 ble han kunstnerisk leder for SIBAFEST i Helsinki, 2010-2011 var han kunstnerisk leder for Sibelius-serien på Verkatehdas i Hämeenlinna. 2012 ble han utnevnt til kunstnerisk leder for Suvisoitto i Sysmä. 

Han blir invitert til å lede mesterklasser ved ledende musikkakademier på alle kontinenter, og han underviser regelmessig ved St Petersburg Music House. Diskografien hans inkluderer flere solo- og kammerinnspillinger for plateselskapene Ondine og Finlandia. Han spiller på celloer laget av Carlo Giuseppe Testore fra 1690 og Jean Le Febvre fra 1760; favorittbuen hans er en François Tourte fra 1810.