DSC07016

GNIST - talentsamling på Trykkeriet i helgen

Norsk ressurssenter for klassisk musikk driver det nasjonale talentprogrammet GNIST for spesielt motiverte klassiske musikere under 13 år. Helgen 19.-21. januar 2024 samles 22 deltakere til samling på Trykkeriet på Fagernes.

Deltakerne i talentprogrammet er tatt opp etter deltakelse på kurs under Valdres sommersymfoni i 2023 og kommer i hovedsak fra ulike deler av Norge, men også internasjonale deltakere fra Sverige, Danmark, Tyskland og Spania kommer tilreisende til Fagernes denne helgen. GNIST-erne er unge musikere som er kommet svært langt i sin utvikling, både teknisk på instrumentet og musikalsk.

Talentprogrammet GNIST er et av hovedsatsingsområdene til Norsk ressurssenter for klassisk musikk. Vi ser et stort behov for flere og bedre tilbud til de mest motiverte i aldersgruppen under 13 år. Gjennom GNIST ønsker vi å gi dem mulighet til samlinger og felles møteplasser hvor de får faglig innhold og lærere på toppnivå, samt at de får treffe andre i sin aldersgruppe som også har musikken som sin store lidenskap og interesse. Per dags dato er det 22 deltakere i GNIST, men vi jobber for å kunne utvide tilbudet til 100 deltakerplasser med talenter fra hele landet. 

Helgen 19.-21. januar er det planlagt et fullspekket program på Trykkeriet på Fagernes med mye spilling og faglig påfyll for deltakerne. Alle deltar i orkester, kammermusikkøvelser, får individuelle spilletimer, samspill med pianist og spille på konsert. Lærerne som underviser på samlingen er pedagoger som har vært knyttet til sommerkurset på Valdres sommersymfoni i mange år tidligere og er ledende pedagoger for denne aldersgruppen i Norge og internasjonalt.

Vi inviterer publikum til totalt 3 konserter med gratis inngang i løpet av lørdag og søndag. På konsertene får publikum bli kjent med alle de 22 deltakerne når de spiller sine valgte soloverk, kammermusikkverk og fullt strykerorkester som spiller Béla Bartók’s Rumenske Danser.

 

Velkommen til konserter i Vektersalen, Fagernes (gratis inngang!)

Lørdag 20. januar

Kl. 14.00 – Solorepertoar

18.00 – Strykerorkester: Béla Bartók Rumenske danser og solorepertoar

Søndag 21. januar

13.00 – Kammermusikk og solorepertoar

 

(Foto: Sveinung Hoel Bjorå)