Torfinn Hoffart

Cello // 1. periode
Torfinn Hoffart

Torfinn Hoffart er en norsk cellist og dirigent som har gjort en fremragende innsats med talentfulle barn og unge utøvere i flere år. Han er ansatt ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo, hvor han er undervisningsleder ved Unge Talenter. I tillegg til dette er han en svært populær cello-lærer og har alltid hatt mange talentfulle elever.

Torfinn Hoffart begynte med piano, men i en alder av ni år opplevde han cellistene i det lokale orkesteret, og da ble han hektet.

Cello var det rette instrumentet for ham. Hans far, som var en profesjonell sanger, og hans mor, som var lidenskapelig opptatt av musikk, inspirerte alle sine fire barn til å øve på instrumentene sine. Dette resulterte i to profesjonelle fiolinister og to cellister.

Torfinn studerte med professor Geir Tore Larsen ved Norges musikkhøgskole og med professor Aage Kvalbein ved Universitetet i Oslo, hvor han senere tok sin mastergrad i 1996. Hans norske grad er cand. philol. I sitt masterstudium analyserte han utviklingen av instrumentalpedagogikk mellom 1850-tallet og 1990-tallet, med spesialisering i cello-didaktikk og Dresden-skolens tradisjoner.

Han har spilt med alle de profesjonelle norske orkestrene på 1980- og 90-tallet og deltatt i mange turneer i Europa. Fra 1993 samarbeidet han tett med Alf Richard Kraggerud med Valdres sommersymfoni og andre sommerkurs. Fra 2006 konsentrerte han seg om å bygge opp sin egen celloakademi og grunnla Absolutt Cello-ensemblet i 2007 i samarbeid med Barratt Due musikkinstitutt. De siste 7 årene har han samarbeidet med celloprofessorer ved Praha konservatorium i Tsjekkia og med en musikkskole for talentfulle ungdommer i Liberec. I løpet av 2014 turnerte han også som dirigent og leder for Soloist-ensemblet, gir mesterklasser og konserter i Berlin, og senere for en celloakademi-turné til Praha og Berlin.

Absolutt Cello er en cello-gruppe med omtrent 40 medlemmer på 4 ulike nivåer: Grunnleggende, Mellomliggende, Avansert og Solist. Unge cellister fra hele Norge kan melde seg på, og de møtes jevnlig for å spille i ensemble med Torfinn som leder og dirigent. For mer informasjon, se www.celloifokus.blogspot.com.

Torfinn spiller på en Leon Bernardel 1926-cello.