Miriam Helms Ålien

Fiolin // 2. periode
Miriam Pressefoto 7

Miriam Helms Ålien er fra Alta i Nord-Norge og begynte å spille fiolin i 6-årsalderen. Hun er i dag regnet som en av de mest spennende unge artistene i norsk musikkliv og har etter sin solistdebut 8 år gammel, vært solist med en rekke orkestre i Norge, Danmark, Tyskland, Israel, Italia, Tsjekkia og Russland; deriblant Kringkastingsorkesteret, Det Norske Kammerorkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Czech Philharmonic Orchestra Pardubice, Stavanger Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni, Oslo Camerata, Israel Camerata, Arkhangelsk Chamber Orchestra og Trondheim Symfoniorkester.

Nylige høydepunkter inkluderer Britten Fiolinkonsert med KORK (dir. Miguel Harth-Bedoya), solist- dirigering av Arktisk Filharmoni i en Tchaikovskij-Grieg program under åpningen av Nordlysfestivalen, samt opptredener ved Festspillene i Nord-Norge og kammermusikkfestivalene Eufonia (Romania), Miesbach (Tyskland) , Hindsgavl (Danmark) og Oslo. Det siste året har hun også urfremført flere stykker skrevet for henne av bl.a. Bent Sørensen og Marcus Paus. Sistnevntes fiolinkonsert “Voyage” ble også utgitt på CD i en liveinnspilling for Sheva Contemporary.

Miriam er også en aktiv og svært dedikert kammermusiker som opptrer jevnlig ved festivaler som  Festspillene i Bergen, Beethovenwoche - Bonn, Oslo Kammermusikkfestival, Verbier Festival & Academy, Bad Kissinger Sommer, Risør Kammermusikkfest, OCM Prussia Cove, Trondheim Kammermusikkfestival og Kronberg International Festival. Her har hun jobbet tett med artister som Gidon Kremer, András Schiff, Tabea Zimmermann, Radovan Vlatković, Dora Schwarzberg og Steven Isserlis.

Siden 2019 er hun initiativtaker og kunstnerisk leder for den internasjonale kammermusikkfestivalen FESTIVALTA, som finner sted i hjertet av Finnmark en langhelg i midten av februar hvert år. Festivalen har på få år etablert seg blant de fremste i landet med artister som Radovan Vlatkovic, Bruno Philippe, Gidon Kremer og Laura van der Heijden, samt både Arktisk Filharmoni og KORK.

Miriam har blitt invitert til å spille i bl.a. Wigmore Hall, Berlin Konzerthaus, KKL Luzern, Louvre-auditoriet (Paris), Tel Aviv Opera og Den Norske Opera, i tillegg til gjentatte opptredener på norsk og internasjonal TV og radio.

I 2012 vant Miriam “Prinsesse Astrid Musikkpris”og året etter ble hun nominert som Oslo Filharmoniens kandidat til Den Norske Solistpris. Tidligere har hun vunnet 1.pris og æresprisen i Kocian Internasjonale Fiolinkonkurranse i Tsjekkia, i tillegg til flere ekstrapriser, bl.a. EMCY-prisen og Bärenreiterprisen. Hun vant 1.pris og klassen sin i Ungdommens Musikkmesterskap fire ganger på rad, Sparre Olsen Ærespris i 2009, og ble utnevnt til "Årets Musiker" i 2010.     

Miriam studerte med Ana Chumachenco og Tabea Zimmermann som en del av “Young Soloist - Further Masters”-programmet ved Kronberg Academy, etter å ha avsluttet både Konzertexamen og en Master i Ny Musikk ved Musikkhøyskolen i München. I 2013 avla hun sin utøvende mastereksamen ved Hochschule für Musik "Hanns Eisler" i Berlin, etter tidligere å ha gått på Barratt Due Musikkinstitutt med Alf Richard Kraggerud og Stephan Barratt-Due som lærere.

Miriam spiller på en 1689 Stradivarius med tilnavnet “the Ragin”, generøst stilt til hennes disposisjon av Anders Sveaas Almennyttige Fond.