Henning Kraggerud

Fiolin og Bratsj // 2. periode
Henning Kraggerud Photo By Nikolaj Lund IMG 4882

“Kraggerud's playing is consistently marvellous” – The Arts Desk

Den norske fiolinisten Henning Kraggerud er kunstnerisk leder for Arctic Philharmonic Chamber Orchestra.

Henning's ekstraordinære kunstneriske spennvidde er et resultat av hans allsidighet og lidenskap for musikk, samt den lette virtuositeten og skjønnheten i prestasjonene hans. Hans undervisning og pedagogiske arbeid gir fascinerende innsikt i hans tilnærming til musikk, mens hans komponering, arrangementer og improvisering - der han ofte inkluderer egne verk i konsertsalen - gir assosiasjoner til de gamle mesterne som Fritz Kreisler og Eugène Ysaÿe. Ved siden av disse talentene er kvaliteten i Henning's spill, også hans evne til å trekke lyttere inn med en uvanlig sødme i tonen og en naturlig intelligent uttrykksevne.

Henning inviteres gang på gang til å opptre med mange av verdens mest betydningsfulle orkestre. Denne sesongen inkluderer Toronto Symphony, Vancouver Symphony, Baltimore Symphony og Los Angeles Chamber orkestre, samt Danish National Symphony og Swedish Chamber Orchestra. Denne sesongen gjør han også debut med Brussels Philharmonic og Tonkünstler Orchestra i Wien, og opptrer med China NCPA og Macao orkestre.

Henning er en produktiv komponist med mer enn 200 verk på sin CV. Blant ensemblene som har bestilt eller urfremført hans verk, finner vi Brodsky Quartet og Ostrobothnian Chamber Orchestra, mens Britten Sinfonia ga den første fremføringen av Henning's "The Last Leaf" for fiolin og kammerorkester i 2014. Samme år ble Henning anerkjent som komponist ved premieren av "Equinox: 24 Postludes in All Keys" for fiolin og strykeorkester.

Ved Risør Chamber Music Festival i 2016 ga Henning den 21. århundrepremieren av Johan Halvorsen Violin Concerto med Norwegian Chamber Orchestra. Verket ble opprinnelig urfremført av Berlin Philharmonic med Kathleen Parlow i 1909, og ble deretter ansett som tapt frem til det ble gjenoppdaget over 100 år senere. Henning gir ytterligere fremføringer av verket denne sesongen med Oslo og Bergen filharmoniske orkestre.

Henning opptrer jevnlig både som fiolinist og bratsjist på store festivaler og scener. Nylige samarbeid har funnet sted på Wigmore Hall, Bruges Concertgebouw og Berlin Konzerthaus, med kunstnere som Steven Isserlis, Joshua Bell, Lawrence Power, Leif Ove Andsnes, Natalie Clein, Christian Poltéra og Jeremy Menuhin. Denne sesongen opptrer Henning med Imogen Cooper og Adrian Brendel på Londons Kings Place, og er med på Budapest's kamara.hu-festival, Trondheim Chamber Music Festival og West Cork Chamber Music Festival. Hans faste kammermusikkpartnere inkluderer Christian Ihle Hadland, Håvard Gimse og Kathryn Stott.

Henning's mangfoldige diskografi inkluderer mange innspillinger på Naxos-labelen, den mest nylige er Mozart Concertos Nos. 3, 4 og 5 med Norwegian Chamber Orchestra, på en plate som inkluderer Henning's egne kadenser. CD-en ble valgt som Classic FM's Album of the Week og NDR Kultur's CD of the Week, anbefalt i The Strad, og ble fremhevet på BBC Radio 3's Record Review, der den ble rost som "levende med så engasjerende frasering", og mottok kritikerros fra alle de store skrevne pressen.

I 2013, også på Naxos, ga Henning ut Griegs tre sonater, arrangert for fiolin og kammerorkester av Henning og Bernt Simen Lund. For Simax har Henning spilt inn de komplette uakkompagnerte fiolinsonatene til Ysaÿe, på en plate som vant den prestisjetunge Spellemann CD-prisen, og for ACT-labelen ga han ut en plate med tittelen "Last Spring", som utforsket improvisasjoner over norsk folkemusikk med jazzpianisten Bugge Wesseltoft. Henning opptrådte også i en stor TV- og kinodokumentar om den norske fiolinvirtuosen og komponisten fra 1800-tallet, Ole Bull, og mottok Ole Bull-prisen i 2007.

Født i Oslo i 1973, studerte Henning med Camilla Wicks og Emanuel Hurwitz. Han mottok den prestisjefylte Grieg-prisen i Norge og i 2007 ble han tildelt Sibelius-prisen for hans tolkninger og innspillinger av Sibelius' musikk over hele verden. Henning er professor ved Barratt Due musikkonservatorium i Oslo, der han spiller/dirigerer Oslo Camerata. Fra september 2015 var han International Chair in Violin ved Royal Northern College of Music i Manchester.

Henning Kraggerud spiller på en 1744 Guarneri del Gesù, på lån fra Dextra Musica AS. Dette selskapet er grunnlagt av Sparebankstiftelsen DNB.

 

Foto: Nicolay lund