VSS Jubileumspost Nettartikkel 4

Den første ambassadøren

For Alexander Rybak har den klassiske musikken vært et springbrett som har gitt ham uante muligheter i mange sjangrer. I 2009 var han den første ambassadøren for nystartede Playing for A Future. Takket være inntekter fra konserten med Alexander kunne blant annet en ung kvinne i Sør-Afrika få musikkutdannelse. 

Alexander var egentlig litt «gammel» da han første gang i 1998 deltok i Valdres sommersymfoni, 12 år gammel. Men etter det var han der hvert år gjennom hele barndommen, og da han ble student fortsatte han å besøke kurset som lærerassistent, artist og sanger.


– Sommersymfonien ga meg tro på egen musikalsk identitet, og den betød samhold, musikkglede og vennskap.

Det er altfor mange utenomjordisk gode mennesker og musikere som har frekventert kurset, så jeg nevner kun Piotr Janowski – virkelig et geni, understreker Alexander Rybak. I dag er Alexander kanskje mest kjent utenfor det klassiske miljøet, men slik var det ikke den gang han kom til Valdres første gangen. Pappa Igor var hans første fiolinlærer. Så fulgte Alf Richard og Henning Kraggerud, Isaac Schuldman, Geir Inge Lotsberg, Soon-Mi Chung, Stephan Barratt-Due, Eileen Siegel, Detlef Hahn og Piotr Janowski i uprioritert tidsrekkefølge. Alexander er nøye på at alle hans lærere skal nevnes. Men ikke bare hans egne lærere gjorde inntrykk på ham i Valdres.

– Et hyggelig minne var da jeg fikk lov å sitte på hjem til Oslo med selveste Torfinn Hoffart som sjåfør. Han var litt av en helt for oss kidsa, både på scenen og på fotballbanen, mimrer Alexander.

Han kom tidlig inn på Unge Talenter på Barratt Due musikkinstitutt. Deretter ble det musikklinjen på Rud videregående skole i Bærum. Og så ble det en bachelor som utøvende fiolinist på Barratt Due musikkinstitutt. Men før han fikk eksamen rakk han å bli rikskjendis gjennom å vinne talentkonkurransen Kjempesjansen på NRK i 2006. Allerede den gang var det med en kombinasjon av sang og spill. Tre år senere gjorde han rent bord i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i Moskva. Og så gikk han videre til den internasjonale finalen i MGP også i 2018.

– Til tross for min bakgrunn som klassisk musiker liker jeg å eksperimentere med musikk, sang og fiolin på blant annet YouTube, sier Alexander. Jeg har tatt initiativ til over 80 seminarer i inn- og utland, der barn og voksne øver på ulike musikksjangre i 3-4 dager og avslutter med konsert. Konseptet har gjort stor suksess i så vel USA som Øst-Europa, Benelux og særlig i Norden. Han har også jobbet med Eurovision-artister som Johnny Logan og Carola, sunget for Obama, stått på scene med Will Smith, og samarbeidet med DreamWorks i Los Angeles om filmmusikk til Dragetreneren 2.

– Likevel er det den klassiske musikkutdannelsen som står meg nærmest. Jeg syns det er stor stas å være en slags ambassadør mellom de to sjangrene, sier Alexander Rybak.

Thea (f.v.), Hilde, Ariane, Magnus og Aurora sammen med Alexander Rybak under Valdres Sommersymfoni i 2009. Fra Oppland Arbeiderblad. Foto: Anne Kjønniksen. 

Her kan du lese intervjuet med Alexander i anledning besøket i 2009. 

Ambassadør var han altså også for Valdres somersymfonis Playing for A Future, et tiltak for å gi unge i mindre velstående deler av verden en mulighet til å utvikles ved hjelp av musikk. I løpet av ti år kunne unge musikere fra Bolivia, Jordan, Syd-Afrika og i viss grad Vietnam blant annet besøke sommersymfonien, få et instrument eller støtte til studier. Prosjektet ble støttet av Utenriksdepartementet, musikerne i Oslo-Filharmonien, Kork og Stavanger Symfoniorkester samt alle deltagere i Valdres sommersymfoni og flere private givere.

Her er Alexander avbildet med de unge deltakerne fra Bolivia, under Valdres sommersymfoni 2012. Foto: Tom Henning Bratlie.

Siden ble det flere turer til Valdres. 

Alexander under kursene i Valdres i 2013. Foto: Ingvar Skattebu for Oppland Arbeiderblad. 

Her kan du lese intervjuet med Alexander fra 2013. 

Alexander har fortsatt en tett og nær relasjon til Valdres sommersymfoni og det er ikke umulig at han plutselig blir å se igjen i Valdres i fremtiden. Vi ønsker han velkommen!

Intervjuer: Hilde Holbæk-Hansen i anledning Valdres sommersymfoni 25-års jubileum. Mindre justeringer av sommersymfoniens stab, februar 2024.