"Som Papillonmusiker får jeg rom til å satse på musikk, og opplevelsen av at noen har troen på meg"

søndag 27. juni 2021
0625 Papillon _11

Papillonmusikere spiller side om side med profesjonelle musikere

Ti unge musikere er med i talentprogrammet Papillon i år. En av dem er fagottist Solveig Skogdal (17) fra Tromsø. Hun har vært deltager på Valdres Sommersymfoni flere ganger tidligere, og er i år med som Papillonmusiker for andre gang.

0625 Papillon _02 

-          Som Papillonmusiker får jeg rom til å satse på musikk, og opplevelsen av at noen har troen på meg. Det synes jeg er veldig fint, sier Solveig Skogdal. 

 

Møter det profesjonelle livet

«Papillon» betyr sommerfugl. Solveig forklarer at programmet kan oversettes til å handle om sommerfuglen som går fra å være i en puppe til å bli en sommerfugl. Det er på en måte det deltagerne i programmet også gjør.

-          Fra å være ungdom som er veldig glade i musikk, brer vi oss ut til å møte det profesjonelle livet. Vi får spille konserter med etablerte musikere, og føler oss veldig godt ivaretatt, sier hun.

Hun forteller at det i bunn og grunn er utvikling og forbedring det er snakk om. Og det å møte nye mennesker.

-          Å være med i Papillonprogrammet gir også rom for muligheter i fremtiden. Det er et godt sted å få nettverk og knytte kontakter for eksempel, sier hun.

 

Unikt instrument

Solveigs instrument er et av instrumentene i satsingsprosjektet «Instrumenter i fokus», til blant annet Valdres Sommersymfoni. Prosjektet ble tidligere kalt «truede instrumenter», fordi det omfavner instrumenter med lav rekruttering. For Solveig falt valget om å begynne med fagott etter blant annet påvirkning fra storebroren som også spiller fagott.

-          Jeg har vel alltid vært litt attpåklatt med lyst til å gjøre det samme som han, sier hun.

Hun begynte å spille fagottino, en slags barnefagott, da hun var syv år gammel. Vanlig fagott begynte hun med da hun var ni år. Musikken har etter hvert blitt en stor del av livet hennes.

-          Det er jo mange andre ting som også er interessant. Likevel kunne jeg virkelig ikke tenke meg å drive med noe annet enn musikk sånn på lang sikt. I hvert fall tenker jeg det akkurat nå, sier hun.

 

Godt tilbud uavhengig av instrument

Solveig sitt første møte med Valdres Sommersymfoni, var som deltager i barneorkesteret for noen år siden. Det var et av de første orkestrene hun spilte i, og hun har mange gode minner derifra. Hun var Papillonmusiker for to år siden, og skulle egentlig vært med i fjor også, men da ble hun syk.

Det er veldig fint å være tilbake. De er så flinke her til å gi et ordentlig tilbud, uavhengig av hvilket instrument man spiller. Spesielt med tanke på at det ikke er så mange som spiller fagott, er dette noe jeg setter veldig stor pris på, sier hun

Tekst: Johanne Aurora Løvli Hidle 

Foto: Valdres sommersymfoni/Tom Henning Bratlie 

På bildet fra høyre (Mathias Zonca, fløyte, Solveig Skogdal, fagott, Hedda Aadland, cello, Balder Hella Mikkelsen, cello, Emilie Ravn Jensen, horn, Gustav Rørmark, fiolin)  

(Ikke avbildet: Theodor Ahlbeck Glader, Michael Rosborg Germer, Nicholas Swensen, Ami-Louise Johnsson)