Lunsjkonsert med vår egen festivalkomponist!

søndag 20. juni 2021
0619 Valdres _11 (1)

(Foto: Valdres sommersymfoni/Tom Henning Bratlie)

"Helt utrolig å høre sitt eget stykke bli fremført under Sommersymfonien"

 

Peder Barratt-Due er årets festivalkomponist. Å høre sitt ferskeste verk, «Kjære venner, ikke slike toner!», bli fremført av festivalens musikere, beskriver han som helt utrolig.

-          Jeg har hørt stykket bli spilt på prøver, men det å høre en så bra fremførelse i en konsertsetting er helt spesielt. Jeg er utrolig glad, stråler den unge komponisten etter konserten.

 

Kjære venner, ikke slike toner!

Barratt-Due har hentet tittelen til verket fra Beethovens niende symfoni. 

-          Det er mange teorier om hvorfor Beethoven skrev akkurat dette. Mye tyder på at han, idealist som han var, ser med symfonien fram til en lysere politisk framtid hvor den franske revolusjonens verdier om "frihet og brorskap", endelig blir realisert.

Han har utfordret musikerne mye i alle stemmer. Det tok de på strak arm. 

-          De er stjerneutøvere alle sammen, og dro stykket helt ut i alle ytterkanter, sier Barratt-Due.

Innbakt i verket sier musikerne «hysj» med stemmen flere ganger. Barratt-Due forklarer at det er mye ladning knyttet til det ordet, og at det er noe han ville utforske. 

-          Det er som når man ikke vil snakke om ubehagelige temaer, som klimakrisen. Man hysjer det ned, og snakker om noe hyggeligere i stedet. Hysj, er et dominerende ord. 

 

Fra Los Angeles til Valdres

Til vanlig holder Barratt-Due til i Los Angeles. Likevel jobber han mest med bestillingsverk fra Norge. 

-          Noe av det som er så fint med den jobben her, er at du kan jobbe fra hvor som helst. Du må bare ha tilgang på litt stillhet og ensomhet, så kommer det noe.

Han har mange jern i ilden, og flere planer fremover.

-          Jeg har flere stykker som jeg akkurat har komponert, og ser fram til å høre dem enten i år eller neste år. 

På spørsmål om vi kommer til å høre mer av musikken hans på Valdres Sommersymfoni fremover, svarer han at det er opp til Sommersymfonien. 

 

-          Det hadde vært utrolig gøy. Jeg har et personlig forhold til Valdres Sommersymfoni, og kjenner mange av utøverne. Jeg kommer gjerne tilbake med mer musikk.

Skribent: Johanne Løvli Hidle

0619 Valdres _12