Internasjonal kammermusikkfestival begynner i Valdres 21. juni

tirsdag 18. juni 2019
Leif Ove Andsnes C Gregor Hohenberg 5
Valdres sommersymfoni feirer jubileum med stjernelag av musikere

Den internasjonale kammermusikkfestivalen Valdres sommersymfoni markerer årets 25-års jubileum med verdensstjerner og kjente orkestre som Leif Ove Andsnes, Lars Anders Tomter, Tora Augestad, Mari Eriksmoen, Håvard Gimse, Andreas Brantelid, Operaorkesteret og Åse Kleveland samt en rekke andre store navn. Fra 21. juni til 1. juli byr kammermusikkfestivalen på 30 festivalkonserter og arrangementer på 11 forskjellige steder i alle seks Valdreskommunene.

 

Åpningskonsert med Leif Ove Andsnes og Åse Kleveland

 

Neste uke innledes jubileumsfeiringen med en åpningskonsert uten like: Åse Kleveland er konferansier når Leif Ove Andsnes og Operaorkesteret spiller sammen for første gang. Det er noen billetter igjen til åpningskonserten 21. juni på utendørsscenen til Valdres Folkemuseum. Både Mozart og Schubert står på programmet, og Tabita Berglund inntar scenen som dirigent når Operaorkesteret fremfører Schuberts «ufullendte symfoni».

 

Internasjonale solister og kjente orkestre

 

Tilskuerne kan glede seg til flere store begivenheter frem til 1. juli 2019 og oppleve ytterligere konserter med bl.a. Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse, Lars Anders Tomter, Guro Kleven Hagen, Mari Eriksmoen, Tora Augestad, Henning Kraggerud, Andreas Brantelid, Ida Løvli Hidle, Marianne Thorsen, Francisco López, Ragnhild Hemsing, Eldbjørg Hemsing, Ensemble Allegria, Oslo Kammerakademi og Ung Filharmoni. Noen musikere skal være i Valdres i flere dager slik at man får mer enn én anledning til å oppleve dem.

 

Høytrafikkert tunnel som ettertraktet konsertarena

 

I år byr Valdres sommersymfoni på en konsertopplevelse av de sjeldne: før Bagnskleivtunnelen på E16 mellom Bagn og Bjørgo åpnes for trafikk får Valdres sommersymfoni boltre seg i den 4,3 km lange, og snart høytrafikkerte, tunnelen i Valdres. I samarbeid med Skanska og Statens vegvesen arrangerer festivalen en konsert inne i tunnelen 29. juni 2019. Konserten er svært populær. 400 billetter til denne gratiskonserten ble revet bort i løpet av noen få timer.

 

Nye konsertsteder

 

I tillegg til konserten i Bagnskleivtunnelen er det også noen andre nye arenaer i Valdres sommersymfoni i år. Det blir en veldig intim konsert på Breie gård i Etnedal, nokså forfriskende arrangementer på Briskeby ungdomshus i Fagernes og spenstige forestillinger i den splitter nye Valdreshallen i Fagernes og Vangshallen i Vang.

 

Festivalkunstner Arne Paus

 

Når Valdres sommersymfoni feirer sitt 25-årsjubileum, finnes det ingen som er bedre egnet enn Arne Paus som årets festivalkunstner. Han er kjent for sin tilknytning til Valdresregionen og står for utsmykkingen av flere sentrale steder i Valdres. De senere år har Arne hatt atelier i den nedlagte skolen i Vestringsbygda. Arne Paus hedres med to utstillinger: en utstilling på Radisson BLU Mountain Resort på Beitostølen og en i Galleriet i Hippehuset på Fagernes. Han skal selv være i Valdres under festivalperioden, og det er mulig å treffe kunstneren og få informasjon om hans inspirasjonskilder. Vebjørn Sand åpner utstillingen kl. 16.00 i Hippehuset på Fagernes 21. juni.

 

Festivalkontor

 

Ved siden av Fagernes skysstasjon i det gamle stasjonsbygget (Jernbanevegen 17 A) har Valdres sommersymfoni i år festivalkontor fra 21. juni til 1. juli. Kontoret holder åpent hver dag mellom kl. 09.00 og 15.00. Her er det mulig å kjøpe billetter og festivaleffekter.

 

Billetter

 

Billetter til konsertene, kunst- og stølsvandringene og andre arrangementer kjøpes på festivalens nettside www.sommersymfoni.no eller på TicketCo. Vær oppmerksom på at noen konserter allerede er utsolgt og at det er begrenset kapasitet på enkelte arenaer.

 

Om Valdres sommersymfoni

 

Valdres sommersymfoni har siden oppstarten i 1994 etablert seg som en av de mest spennende klassiske musikkfestivaler i Norge og presenterer noen av de fremste solister fra hele verden. Den internasjonale kammermusikkfestivalen byr på rundt 30 konserter og arrangementer på om lag 15 steder i hele Valdres og tiltrekker seg rundt 7.500 besøkende hvert år. Publikummet møter verdenskjente musikere i vakre omgivelser som bl.a. låver, (stav)kirker eller utendørs og opplever klassisk musikk på en veldig intim og storslått måte.