Frode Amundsen

Lærer
Tuba, 2.periode
Frode Amundsen

Tubaist Frode Amundsen vokste opp i et stimulerende brassbandmiljø i Nordhordland.

− Det var mange dyktige amatørmusikere i miljøet, og det inspirerte til mye egenøving. Min tid i Eikanger-Bjørsvik Musikklag satte fart på tubaspillet og er indirekte skyld i at jeg søkte videre på høyere utdanning innen musikk.

Frode har ikke manglet verken helter eller veiledere på veien til å bli tubaist:

− Jeg har blitt inspirert av og fått utrolig mye hjelp fra mange. Noen store idoler for meg er Nils Eivind Nikolaisen, tidligere tubaist i Bergen Filharmoniske Orkester; Olav Kristiansen, tidligere tubaist i Sjøforsvarets musikkorps i Bergen, og ikke minst Torbjørn Kvist, tubaist i Operaorkesteret.

Hører mye på Mozart

Frode var ansatt i Aalborg Symfoniorkester og i Malmö Symfoniorkester før han ble ansatt i Oslo-Filharmonien i 2006. Et av de store høydepunktene fant sted i 2009:

− Den beste opplevelsen jeg har hatt med orkesteret, var den aller første uken med Petrenko. Vi spilte Prokofjevs femte symfoni. Jeg hadde en utrolig god følelse etter den konserten.

Han har også vært solist med en rekke skandinaviske orkestre, og var i 2000 den første messingblåseren som mottok Prinsesse Astrids Musikkpris.

Tubaisten har litt ulike favorittkomponister som utøver og som lytter:

− For instrumentet sin del er nok Mahler, Prokofjev, Strauss og Bruckner de største komponistene. For min egen del hører jeg mye på Mozart. Det gir meg en slags ro i sjelen å høre på musikken hans.