Miriam Helms Ålien

Festivalutøver
Fiolin
Miriam Pressefoto 3

Miriam Helms Ålien (f. 1991) er fra Alta i Nord-Norge og begynte å spille fiolin i 6-års alderen. Hun er i dag regnet som et av de mest lovende unge artistene i norsk musikkliv og har etter sin solistdebut bare 8 år gammel vært solist med en rekke orkestre i Norge, Danmark, Tyskland, Israel, Italia, Tsjekkia og Russland; deriblant Trondheim Symfoniorkester, Kringkastingsorkesteret, Tromsø Symfoniorkester, Czech Philharmonic Orchestra Pardubice, Oslo Camerata, Israeli Netanya Orchestra, Arkhangelsk Chamber Orchestra og Bergen Filharmoniske Orkester.

Miriam er også en aktiv og svært dedikert kammermusiker som er blitt invitert til festivaler som Festspillene i Bergen, Verbier Festival & Academy, Kissinger Sommer, Risør Kammermusikkfest, OCM Prussia Cove, Oslo Kammermusikkfestival, Trondheim Kammermusikkfestival og Kronberg International Festival "Chamber Music Connects the World". Her har hun jobbet tett med artister som Gidon Kremer, András Schiff, Yuri Bashmet, Steven Isserlis og Dora Schwarzberg. I tillegg har hun opptrådt gjentatte ganger på norsk og internasjonal TV og radio.

Miriam har vunnet mange 1. priser i nasjonale og internasjonale konkurranser. I 2012 vant hun “Prinsesse Astrid Musikkpris”, en nordisk konkurranse for solister under 30 år og året etter ble hun nominert som Oslo Filharmoniens kandidat til Den Norske Solistpris. Tidligere har hun vunnet 1.pris og æresprisen i Kocian Internasjonale Fiolinkonkurranse i Tsjekkia, i tillegg til flere ekstrapriser som for eksempel EMCY-prisen og Bärenreiterprisen. Hun vant 1.pris og klassen sin i Ungdommens Musikkmesterskap 4 ganger på rad, og ble utnevnt til "Årets Musiker" i 2010.

For tiden studerer Miriam med Prof. Ana Chumachenco ved Musikkhøyskolen i München, som en del av "Meisterklasse Zertifikat"-programmet der, i tillegg til å gå det prestisjefulle Diplomstudiet på Musikkhøyskolen i Oslo. I 2013 avla hun sin Master-eksamen med toppkarakter ved Hochschule für Musik "Hanns Eisler" i Berlin, etter tidligere ha gått mange år på Barratt Due Musikkinstitutt med Alf Richard Kraggerud og Stephan Barratt-Due som lærere.

Miriam spiller på en 1780 G.B. Guadagnini fiolin, generøst stilt til disposisjon for henne av en anonym sponsor.