Trondheim symfoniorkester

Trondheim Symfoniorkester

Om TSO
Trondheim Symfoniorkester og Opera (TSO) er et kraftsenter i midt-norsk kulturliv og produsere både orkestermusikk og opera innenfor et bredt spekter på et høyt kunstnerisk nivå. Slik bidrar vi til å fremme og utvikle den allmenne interessen for musikk både nasjonalt og internasjonalt.

Trondheim Symfoniorkester består i dag av 85 faste musikere. I tillegg til ordinære symfonikonserter har TSO en variert virksomhet som inkluderer opera og musikkteatervirksomhet, konserter og prosjekter innenfor områdene barn og unge, samtidsmusikk, pedagogisk virksomhet, historisk framførelsespraksis og kammermusikk.

Orkesteret opptrer på en rekke scener; de fleste naturlig nok i Trondheim og i Midt-Norge, men virksomheten omfattet også flere nasjonale og internasjonale oppdrag og turneer. Konsertene spenner over mange sjangre, fra tidligmusikk, det klassiske orkesterrepertoar og moderne samtidsmusikk, til urfremførelser og konserter med populære artister.

Trondheim Symfoniorkester og Opera er en av landets største kulturinstitusjoner med en historie som strekker seg tilbake til 1909, da ildsjeler inviterte til de første abonnementskonsertene. Olavsjubileet i 1930 førte med seg et oppsving, men det var først etter opprettelsen av Trondheim Kammerorkester i 1947 at det moderne profesjonelle orkesteret begynte å ta form. TSO ble overtatt av staten og NRK i 1962, og ble etter hvert et av landets ledende orkestre og et mye benyttet radioorkester. TSO har i alle disse årene vokst både i størrelse og kvalitet.

I 2009 startet arbeidet med å utvikle en profesjonell opera- og musikkteatervirksomhet i Midt-Norge.

Fra høsten blir Han – Na Chang blir vår nye sjefdirigent og kunstneriske leder. Hun tar over etter Krzysztof Urbański som har vært leder siden 2010.